Oesterbaron.nl |
C'est La Vie Logo
Educatief
Kindvriendelijk
Persoonlijk
Kweken op tafels in Nederland is ook een feit   Lees meer...
Reserveringen kunnen direct via deze website. Liever persoonlijk contact? Dat kan via:

Off-bottom kweekmethode: oesters op ‘tafels’

Werken bij de mossels

Sinds 2010 is er in de Oosterschelde sprake van een oesterherpesvirus waardoor, met name bij de jonge Japanse oesters (creuzen), veel sterfte optreedt. Daarnaast is er een probleem met oesterboorders die in de Oosterschelde zijn geïntroduceerd. De oesterboorder boort een gaatje in de schelp van de oester en eet dan het vlees op.

Daarom zijn er nieuwe technieken bedacht. De nieuwe technieken bestaan uit off-bottom kweek. Voor Nederland is dit een nieuwe techniek waarbij oesters in zakken en manden worden gekweekt. Deze zakken en manden liggen op tafels of in kooien of hangen aan longlines. Ten opzichte van de traditionele bodemcultuur is het voordeel dat er geen contact meer is met de bodem. Hierdoor heeft de voornaamste rover, de oesterboorder, vrijwel geen kans meer.